Hier volgt weer een update over DMS en GPA. Tijdens de zomermaanden lijkt het allemaal wat stil te blijven rondom de ontwikkelingen met betrekking tot DMS. Dit is echter een schijnvertoning want de planning loopt gewoon door. De specificaties voor DMS zijn inmiddels gepubliceerd in de Message Implementation Guide (MIG DMS 4 versie 1.10) en worden op dit moment door de softwareleveranciers beoordeeld.
Zodra deze uitvoerbaar en acceptabel zijn, worden deze naar verwachting in de 2e helft van september definitief gemaakt en kunnen de softwareleveranciers door met de ontwikkeling van DMS 4.0 en 4.1. De DMS projectgroepen monitoren in de tussentijd de planning en voeren de benodigde acties uit om de implementatie mogelijk te maken.
Scenario 3 (ketenregeling) meest gekozen scenario
Het overgrote deel van de huidige GPA aangevers (>95%) heeft de gekozen scenario’s kenbaar gemaakt, waarbij meer dan 70% aangeeft gebruik te willen maken van de vereenvoudiging met de ketenregeling (scenario 3). Een aandachtspunt voor deze ketenregeling is het (verplichte) gebruik van de Audit File Logistiek. Een Proof of Concept wordt binnenkort beschikbaar gesteld, zodat aangevers de impact voor het genereren van deze Audit File kunnen beoordelen.
De implementatie van deze Audit File zal naar alle waarschijnlijkheid volgen, nadat het DMS 4.1 aangifte systeem is geïmplementeerd. In de tussentijd kunnen aangevers gebruik maken van de huidige voorraadrapportage, gegenereerd door bijvoorbeeld ERP of WMS bedrijfssystemen.
Ook zal er een nieuwe groep van (DMS) aangevers bijkomen. Dit zijn de bedrijven, die nu alleen een douane entrepot hebben en doorgaans zelf geen aangiften verzorgen. Deze aangevers zullen alleen elektronische berichten voor aanbrenging/inschrijving in de administratie gaan versturen. Bent u zo’n bedrijf en heeft u nog niet gereageerd richting Douane om voor een scenario te kiezen. Neem dan spoedig contact op met de Douane om hierover duidelijkheid te verschaffen.
Wacht niet langer
Veel GPA aangevers wachten op dit moment op het initiatief van Douane Softwareleveranciers. Dit is echter een misvatting. De Douane Softwareleveranciers zullen zich vooral bezig houden met de technische specificaties en de implementatie zelf. Op het moment van implementatie gaat er door piekbelasting een capaciteitsuitdaging ontstaan voor het gehele bedrijfsleven om deze implementaties in goed banen te leiden. Bereid u zich daarom als douane verantwoordelijke binnen uw bedrijf nu al voor op de DMS ontwikkelingen!
Hoe bereidt u zich voor?
Breng uw huidige GPA processen in kaart en voer een impact analyse uit voor de geplande DMS ontwikkelingen en de gekozen scenario’s. Zet hiervoor een projectgroep op binnen uw organisatie met de juiste stakeholders (bijvoorbeeld, Douane Management, IT, Inkoop, Logistiek, Senior Management). De Douane verwacht dat u zelf als aangever in beweging komt om de nieuwe vergunningvereisten in te regelen. Voorkom hiermee dat u op een later moment in problemen komt met uw aangifteprocessen en de afspraken met Douane en uw (logistieke) ketenpartners!
Binnenkort wordt u als aangever door de Douane zelf weer op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen middels nieuwsbrieven en een Webinar. Volg deze berichtgeving aandachtig en neem de noodzakelijke stappen.
Neem contact met mij op!
Van uitstel is nu nog geen sprake. Wel vinden er achter de schermen lobby’s plaats, maar zullen we moeten afwachten wat dit oplevert. Ik stel u binnenkort weer op de hoogte van de DMS ontwikkelingen. Heeft u in de tussentijd ondersteuning nodig met de voorbereidingen of verwachte uitvoering van de DMS processen? Neemt u dan contact met mij op via p.italiaander@pincvision.com. Wilt graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op dit gebied en andere Douane zaken? Schrijf u dan hier in voor de Pincvision nieuwsbrief.
Lees hier de voorgaande artikelen van Peter over GPA en DMS:
Peter Italiaander
Head of Customs & Trade Affairs